Home » Architecture, Featured

BP’s mirrored pavilion inside the Olympic Park

6 August 2012 No Comment

The Fuelling the Future pavilion has been designed by AND Architects, which uses a mirrored facade to ‘create a sense of low impact on the environment and invisibility by reflecting the surroundings’. It also allows visitors to engage with the building, the Design Council said.

mirror-pavilion-1

Image source

‘Temporary showcase’ pavilion

The building has been constructed asymmetrically, with a large rectangular tower jutting at a perpendicular angle. This tower serves as a periscope for visitors. The pavilion has been constructed with a weather proof roof cladding, to ward off the elements.

mirror-pavilion-2

Image source

The ‘pop-up’ structure is being used by the gas and oil organisation – which is also one of the main sponsors – to educate visitors about the journey energy takes prior to reaching the customer using an ‘extraordinary’ 360 degree ‘cyclorama’ of panoramic images. After the Games, the structure will be available for hire.

Reflections in the facade

mirror-pavilion-3

Image source

A statement from BP cited by bdonline.co.uk read:

“As each individual makes their way towards the structure, they feel connected as they become aware, not only of themselves reflected in the facade, but of lots of other people also approaching the showcase.”

So what are your thoughts of the pavilion… thumbs up or thumbs down?

Author: Elizabeth Smythe  Date Written: 6 Aug 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.